Wijkverpleegkundigen en verzorgenden die mensen aan huis helpen, hoeven vanaf 2020 minder administratie bij te houden. Ze zijn dan af van de zogeheten vijfminutenregistratie.

Dat hebben partijen in de zorg, waaronder de zorgverzekeraars en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, afgesproken met beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN).

"Dit smaakt naar minder: minder administratieve lasten", zegt directeur van V&VN Sonja Kersten. "Ook in andere sectoren van de zorg zijn nog heel veel onnodige regels die veel tijd kosten, maar niks bijdragen aan betere zorg. Daar moeten we zo snel mogelijk van af.''

Minister van Volksgezonheid Hugo de Jonge heeft de Tweede Kamer een brief gestuurd over de afspraken. "In plaats van zorgprofessionals eindeloos te controleren, moeten we ze juist vertrouwen geven. En minder tijd die op gaat aan papier, is meer tijd voor de zorg", schrijft hij.

Nu moeten mensen die in de wijkverpleging werken nog per vijf minuten opschrijven welke zorg ze hebben geleverd. Zo nauwkeurig hoeft het straks niet meer. De declaraties worden dan betaald op basis van vooraf gemaakte zorgplannen en planningen.

Volgens Kersten is er nog steeds veel winst te boeken. "Uit onze peilingen blijkt dat onze leden twee uur per dag kwijt zijn aan administratie, waarvan de helft onnodig", zegt zij.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!