Amerikaanse militairen zullen zeker tot eind januari helpen bij de bewaking van de grens met Mexico. Minister van Defensie Jim Mattis honoreerde dinsdag zoals verwacht een verzoek daartoe.

De Verenigde Staten stuurden in oktober en november duizenden militairen naar de grens. Dat gebeurde op initiatief van president Donald Trump die wil voorkomen dat illegalen de grens over komen.

De president reageerde met de troepen vooral op karavanen met vluchtelingen uit Honduras, El Salvador en Guatemala die onderweg zijn naar de Verenigde Staten. Op 15 december loopt de eerste termijn af van de inzet van de militairen.

Amerikaanse militairen hebben niet de bevoegdheid migranten fysiek te weren, te arresteren of vast te houden. Ze mogen de grenspolitie wel helpen met ondersteunende taken. Vorige maand kregen ze extra bevoegdheden. Zo mogen ze nu de politie assisteren met schilden en wapenstokken.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!