Het Openbaar Ministerie (OM) eist celstraffen van vier tot tien jaar tegen de smokkelaars van 5.000 kilo cocaïne. De drugs zaten verstopt tussen een lading ananassen.

De cocaïne met een waarde van 150 miljoen euro werd vorig jaar in een container ingevoerd via de haven van Antwerpen. De drugs werden vervolgens afgeleverd bij een bedrijf in het Noord-Brabantse Made.

Het OM vervolgt vijf mannen uit Made, Eindhoven, Bergen op Zoom, Den Haag en België voor betrokkenheid bij de drugshandel en eiste de straffen dinsdag voor de rechtbank in Amsterdam.

Vermoedelijk waren de pakketjes cocaïne, 4.100 in totaal, voor allerlei verschillende klanten bestemd. Op de pakketten zaten veertig verschillende logo's.

Het onderzoeksteam in de zaak vond onder meer bewijsmateriaal uit het enorme berichtenverkeer dat de politie eerder in handen kreeg door een Canadese server in beslag te laten nemen. Daarop stonden miljoenen versleutelde berichten die specialisten hebben gekraakt.

Het leverde het OM een schat aan informatie op over criminelen die speciale 'Pretty Good Privacy'-telefoons gebruikten en zich daarmee veilig waanden.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!