Een basisschool uit Den Haag kan volgens het gerechtshof geen discriminatie verweten worden nadat twee zusjes uit een islamitisch gezin het maken van de schoolfoto's misten vanwege het Offerfeest. De school hoeft van het hof geen boete te betalen aan de moeder, die een zaak had aangespannen.

Volgens het hof heeft de school voldoende rekening gehouden met de leerlingen door compenserende maatregelingen te nemen. De rechtbank oordeelde eerder nog dat de basisschool een boete van 500 euro moest betalen.

De school had er rekening mee gehouden dat leerlingen met een islamitische achtergrond het Offerfeest vierden en had daarom geregeld dat de schoolfotograaf hierna zou komen. Echter bleek het Offerfeest een dag later te beginnen dan de school had gedacht.

"De school heeft vervolgens alternatieven aangeboden aan de leerlingen die de bewuste dag vrij hadden. Zo is de schoolfotograaf, met inzet van een extra fotograaf, die dag vroeger begonnen", aldus het hof.

Ook zijn er door een medewerker van de school, die amateurfotograaf is, later opnieuw foto's gemaakt van alle leerlingen. "Door de schoolfotograaf zijn daarna ook nog individuele foto's van de zusjes gemaakt. De school heeft daarmee voldoende compenserende maatregelen genomen om het gevolg van de onbedoeld ongelukkige uitkomst van de planning te compenseren."

De moeder had bij de rechtbank een schadevergoeding van 10.000 euro geëist, maar dat ging de rechter toen te ver.