Buitengewone opsporingsambtenaren (boa's) maken zich ernstig zorgen over Oud en Nieuw. Ze moeten steeds meer vuurwerkvrije zones handhaven, maar hebben naar eigen zeggen onvoldoende middelen om zichzelf eventueel te kunnen verdedigen, schrijft het AD dinsdag.

Eric Lakenman van de Nederlandse Boa Bond (NBB) stelt in de krant dat alle boa's moeten worden uitgerust met pepperspray, een wapenstok en een bodycam.

Hij vreest zelfs dat er gewonden zullen vallen tijdens de jaarwisseling, als boa's de vuurwerkvrije zones ongewapend moeten handhaven. Volgens Lakenman kan het "ernstig mislopen".

Omdat er steeds meer vuurwerkvrijze zones bij komen in Nederland, heeft de politie niet meer voldoende agenten beschikbaar om op al deze plekken de openbare orde te bewaken, schrijft het AD. 

Bovendien kan er op plekken waar nog wel vuurwerk mag worden afgestoken juist meer overlast ontstaan. Boa's worden daarom steeds vaker ingezet voor handhaving.

Ruud Verkuijlen, programmamanager GTPA (Geweld tegen Politieambtenaren), laat in de krant weten dat boa's die in de problemen komen op ondersteuning van de politie kunnen rekenen.

Lakenman stelt echter dat het te lang zal duren voor agenten op locatie zijn. "Vijf minuten kunnen heel lang duren als je echt in de knel zit."