Vijf mannen uit Utrecht en Alphen aan den Rijn zijn maandag veroordeeld tot zeven jaar celstraf voor het plegen van meerdere plofkraken in Duitsland. De mannen, die ook wel bekendstaan als de 'Utrechtse Audi-bende', sloegen vorig jaar in verschillende grenssteden toe.
 

De hoofdverdachte Patrick G. (29) kreeg de langste celstraf opgelegd, namelijk zeven jaar. De rechtbank Midden-Nederland oordeelde dat hij betrokken was bij vier verschillende plofkraken.

Ook nam hij deel aan een criminele organisatie, net als Colin van G. (26), die daarvoor werd veroordeeld tot vijf jaar cel. De overige drie mannen, Mohamed G. (28), Sonny K. (29) en Bob E. (31), kregen drie jaar celstraf.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eind oktober tussen de drie en twaalf jaar cel tegen het vijftal. Deze eisen waren gebaseerd op het "enorme gevaar voor omwonenden" en de "enorme schade die de criminelen met de explosies aan de panden aan zouden hebben gericht".

Het vijftal reed afgelopen jaar meerdere keren in wisselende samenstellingen met gestolen Audi's naar Duitsland om daar met gas geldautomaten op te blazen. In totaal maakten ze voor 500.000 euro buit in de grenssteden Emsdetten, Rheine en Wesel. 

Na een melding van een plofkraak op 7 augustus 2017 in de Duitse plaats Rheine kon de Nederlandse politie de Audi na een achtervolging tot stoppen dwingen, waarop Patrick G. en Colin van G. werden aangehouden. 

De drie andere verdachten werden opgespoord aan de hand van DNA-sporen die in de auto werden gevonden, waarna aanvullend onderzoek genoeg bewijs opleverde voor hun schuld, concludeert de rechtbank.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!