De beroemde rood-witte letters die samen de woorden 'I amsterdam' vormen, zijn maandag definitief verwijderd van het Museumplein. Even voor 8.00 uur werd ermee begonnen en nog geen half uur later waren de meer dan manshoge letters op twee opleggers getakeld.

Dat gebeurde onder toeziend oog van vooral veel mediavertegenwoordigers. Ook enkele scholieren bleven even staan kijken en lieten zich voor het laatst met de letters fotograferen.

De ontmanteling is op voorstel van de grootste partij in de Amsterdamse gemeenteraad, GroenLinks. De partij vond de bij toeristen populaire letters een symbool van "doorgeslagen individualisme".

Het voorstel kreeg veel kritiek, maar een meerderheid van de raad stemde er toch mee in. De letters zullen worden opgeknapt, waarna ze op verschillende, nog onbekende plekken zullen worden neergezet.

De komende paar weken zullen er hosts worden ingezet op het Museumplein die zoekende 'vergistoeristen' van informatie kunnen voorzien. 

Na de verwijdering van de letters zijn woensdagochtend nieuwe grote letters geplaatst door de Amsterdamse kunstenaar Pauline Wiersema, waarop 'HUH' te lezen is. Het gaat om een stunt.

Beroemde letters 'I amsterdam' verwijderd van Museumplein
57
Beroemde letters 'I amsterdam' verwijderd van Museumplein