Het Openbaar Ministerie (OM) eist tot negen jaar cel tegen de verdachten van de diamantroof op Schiphol op 25 februari 2005. Errol H.V. hoorde als hoofdverdachte de hoogste straf tegen zich eisen.

Hij zou de bestuurder zijn geweest van het busje waarmee de geldtransportwagen werd overvallen en de roof hebben voorbereid. Ook is hij al eerder met de politie in aanraking geweest wegens roofovervallen.

Het OM eist celstraffen van 3, 5 en 7,5 jaar voor de overige zes verdachten. Een zevende verdachte overleed onlangs.

Bij de diefstal werden diamanten ter waarde van 72 miljoen euro gestolen. Een groot deel is nooit teruggevonden. De diamantroof geldt als een van de grootste roofovervallen uit de Nederlandse geschiedenis.

De verdachten weigeren bijna allemaal om iets te zeggen. Alleen Raoul T. wil spreken, maar hij ontkent betrokken te zijn bij de overval. T. en Ramazan N. zijn volgens het OM de medewerkers van Schiphol die de overvallers hielpen.

Aanhoudingen na undercoveroperatie

De verdachten werden in januari 2017 aangehouden. Sommige verdachten waren kort na de overval al in beeld en werden eind 2005 en begin 2006 zelfs aangehouden, maar door gebrek aan bewijs kon er geen zaak worden gestart. De opgepakte verdachten werden weer vrijgelaten.

In 2013 werd het onderzoek heropend toen een van de verdachten werd afgeluisterd in een andere zaak en dingen zei waardoor hij aan de diamantroof gelinkt kon worden. Toen startte de politie ook een undercoveractie.

Uit het onderzoek bleek al snel dat de daders hulp van binnenuit hadden. Agenten probeerden een vertrouwensband op te houden met de verdachte medewerkers van Schiphol. Een van hen gaf uiteindelijk toe dat hij betrokken was bij de diamantroof.

De uitspraak staat gepland voor 28 januari.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!