De politie heeft in Nederland twaalf personen opgepakt voor betrokkenheid bij de productie en export van drugs naar Scandinavië. Een dertiende aanhouding werd verricht in België.

De arrestaties vonden maandag al plaats, maar zijn donderdag pas bekendgemaakt door de politie. Diezelfde dag waren er ook doorzoekingen in woningen en opslagruimtes, waarbij geld- en drugshonden zijn ingezet.

De politie was actief in Utrecht, Vleuten, Woerden, Maarssen, Houten, Almere, Waardenburg, Lopikerkapel en Aalsmeer. De verdachten hebben leeftijden van 32 tot 61 jaar. Het gaat om twaalf mannen en één vrouw.

Twee mannen zijn opgepakt op verzoek van de Zweedse autoriteiten. Zweden heeft om hun overlevering gevraagd in verband met de transport van ruim 500 kilo drugs naar dat land eerder dit jaar.

Persoon op heterdaad aangehouden bij productie

Eén persoon werd in Maarssen aangehouden bij de productie van xtc-pillen. De twee machines die hiervoor werden gebruikt, kunnen volgens de politie 18.700 pillen per uur maken. Er lag 26 kilo aan xtc-pillen.

In hetzelfde pand werden verschillende grondstoffen voor xtc gevonden. De materialen zijn door de politie in beslag genomen. Terwijl agenten hiermee bezig waren, arriveerde een man die verdacht gedrag vertoonde.

De man werd na een korte achtervolging aangehouden in zijn woning, waarna het pand werd doorzocht. In Aalsmeer werd vervolgens een opslagbox met daarin 20 kilo mdma en twaalfduizend xtc-pillen aangetroffen.

Bijna 1 miljoen euro aangetroffen

Bij de doorzoekingen in Nederland werd in totaal bijna 1 miljoen euro aan contant geld aangetroffen, evenals twee vuurwapens met munitie en drie alarmpistolen. Verder werden vrachtwagens, luxe personenauto's en een geldtelmachine in beslag genomen.

In België werd in de plaats Peer, dicht bij de Nederlandse grens, een aanhouding verricht. Hier werd verder 550 kilo mdma-kristallen gevonden, net als vier sealbags met elk ongeveer 500 gram henneptoppen.

De politie sluit meer aanhoudingen niet uit. De verdachten die maandag zijn opgepakt, worden donderdag voorgeleid.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!