Weginspecteurs hebben dit jaar tot dusver vijftienhonderd boetes uitgeschreven voor het negeren van een rood kruis boven de snelweg. In 2017 werden voor dat vergrijp zo'n duizend bekeuringen uitgeschreven.

Dat bevestigt Rijkswaterstaat donderdag naar aanleiding van berichtgeving van De Telegraaf. In 2015 ging het nog om 381 boetes.

De overtredingen zijn door de weginspecteurs zelf geconstateerd; de drieduizend camera's op het snelwegennet worden alleen gebruikt voor het zicht op de actuele verkeerssituatie.

Rijkswaterstaat verwacht dat het aantal boetes de komende jaren verder zal stijgen. Het aantal bevoegde weginspecteurs wordt daarom verdubbeld naar honderd. Daarnaast stijgt de boete van 230 naar 240 euro.

'Mensen kunnen verleiding niet weerstaan'

"Het is drukker op de weg, we zien meer ongelukken en incidenten, en sommigen kunnen de verleiding niet weerstaan om tijdwinst te boeken ten opzichte van medeweggebruikers", aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Zo negeerden 76 automobilisten eind vorige maand massaal een rood kruis op de A10 bij Amsterdam, nadat een afrit was afgesloten vanwege een ongeval op de vluchtstrook. De hele groep werd bekeurd.

De politie controleert daarnaast "zeer regelmatig" op de naleving van afgesloten rijstroken, omdat "het belangrijk is dat hulpdiensten veilig hun werk kunnen doen en daarbij niet belemmerd worden".

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) pleit in De Telegraaf voor een keiharde aanpak van automobilisten die in de fout gaan. Het negeren van een rood kruis is volgens haar "puur wangedrag" en in strijd met de verkeersveiligheid.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!