Vliegtuigen mogen binnenkort niet meer de hele landingsbaan van vliegveld Maastricht Aachen Airport gebruiken. Daardoor kunnen zwaar beladen vrachtvliegtuigen niet meer vanaf het vliegveld opstijgen.

In oktober 2017 kregen die zware vrachtvliegtuigen toestemming om de volledige baan van 2.750 meter te gebruiken. Daarvoor was dat niet toegestaan. De provincie draait dat besluit nu terug.

Zware vrachtvliegtuigen hebben aan een baan van 2.500 meter niet genoeg om op te stijgen. Daardoor kunnen deze toestellen na 31 maart 2019 niet meer terecht op Maastricht Aachen Airport. Een woordvoerder van de luchthaven meldt dat het om twee tot vier vluchten per week gaat.

De provincie Limburg komt met de maatregel onder meer tegemoet aan klachten over geluidsoverlast van omwonenden.

De provincie heeft een eerder aangevraagd luchtvaartbesluit voor uitbreiding van de baan weer ingetrokken. Dat werd het afgelopen jaar alvast gedoogd in afwachting van het definitieve besluit.

Maar de aanvraag wordt nu dus ingetrokken en overgedaan. De provincie erkent dat een aantal vrachtbedrijven en de exploitant van Maastricht Aachen Airport zich nu mogelijk zullen gaan beraden over hun positie op de luchthaven.

Overigens hangt uiteindelijk veel af van de nieuwe aanvraag die de provincie straks gaat doen, licht een woordvoerder van de provincie woensdagavond toe. "Het komende half jaar gaan we onderzoeken wat wel of niet mag op de luchthaven", aldus de woordvoerder. "Daarbij worden vele varianten bekeken. Pas daarna wordt definitief duidelijk hoe we het vliegveld op de meest optimale wijze kunnen laten exploiteren."