De politie heeft maandag een zestienjarige jongen aangehouden voor het stelen van meerdere beeldjes, boeken en perkamentrollen uit een Amsterdams museum. De geschatte waarde van de gestolen collectiestukken is 150.000 euro.

De politie kwam de jongen op het spoor nadat hij een kunstverzamelaar had benaderd die een van de beeldjes herkende. De verzamelaar had het beeldje, dat dateert van tussen de zesde en vierde eeuw voor Christus, zelf aan het museum verkocht.

Zij besloot hierop contact te zoeken met het Amsterdamse museum. Het betreffende beeldje uit de collectie bleek inderdaad te ontbreken. Het museum heeft vervolgens de politie ingeschakeld.

Volgens de politie heeft de jongen al sinds jonge leeftijd een fascinatie voor kunst en archeologie. Tijdens meerdere bezoeken aan het museum heeft hij verschillende collectiestukken meegenomen, omdat hij "een sterk verlangen had" de oudheden bij zich te hebben. In het ouderlijk huis van de verdachte werden verschillende missende collectiestukken aangetroffen.

De jongen heeft inmiddels een bekennende verklaring afgelegd. Het Amsterdamse museum krijgt de gestolen collectiestukken weer terug en heeft de eigen veiligheidsprocedures aangepast. Het is niet bekend om welk Amsterdams museum het gaat.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!