De Staat moet drie cardiologen van het vroegere Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse een schadevergoeding betalen, maar wel een veel lagere dan ze hadden geëist.

De rechtbank in Den Haag stelt dat de gezondheidsinspectie onrechtmatig handelde toen ze alweer jaren terug "zonder voorbehoud" een direct verband legde tussen "tekortkomingen" van de cardiologen en ernstige schade aan patiënten.

Op de afdeling waar de cardiologen werkten, stierven bovengemiddeld veel patiënten. Volgens de inspectie kwam dat door chaos op de werkvloer. Zo werden dossiers niet goed bijgehouden en heerste er vaak onduidelijkheid over welke arts verantwoordelijk was voor welke patiënt.

Alleen de stelling dat de specialisten door die tekortkomingen onverantwoorde risico's hebben genomen was gerechtvaardigd, vindt de rechtbank.

Cardiologen krijgen deels gelijk over verbod

De rechtbank heeft de medici verder deels gelijk gegeven in hun klacht dat ze langer dan destijds was bepaald geen zorg meer mochten verlenen. Het drietal mocht van het tuchtcollege vanaf 21 november 2012 niet in het ziekenhuis werken.

Het verbod werd verlengd, maar volgens de rechtbank was het verlengingsbesluit disproportioneel. De cardiologen mochten vanaf 17 december 2012 tot aan het faillissement van het Ruwaard van Putten niet in het ziekenhuiswerken.

De cardiologen worden van de uitspraak niet veel wijzer dan ze hoopten. De toegewezen vergoeding is minder dan 10 procent van de gevorderde schade. Ze krijgen respectievelijk ruim 133.000, ruim 122.000 en 88.000 euro.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!