Een 57-jarige man die betrokken was bij meerdere acties in de Oostvaardersplassen heeft dinsdag een taakstraf van zestig uur gekregen, waarvan de helft voorwaardelijk. 

Twee medeverdachten (een 54-jarige vrouw en een 42-jarige vrouw) zijn vrijgesproken van het plegen van vernielingen aan een sluis in het gebied, blijkt dinsdag uit het vonnis van de politierechter in Lelystad.

Tegen de man was 160 uur werkstraf geëist, waarvan 40 uur voorwaardelijk. De rechter achtte alleen de vernieling en belediging bewezen. Hij werd eerder ook verdacht van mishandeling.

De 57-jarige man zou de sluis beschadigd hebben, omdat de dieren in het gebied er te weinig water zouden krijgen. De sluis werd vernield op 23 juli, toen het heel droog was in het natuurgebied. De man werd betrapt met een boormachine in zijn hand. 

De rechter sprak de vrouwen vrij wegens gebrek aan bewijs. Tegen beiden was zestig uur werkstraf geëist, waarvan dertig uur voorwaardelijk. Ook wilde de officier dat het drietal twee jaar niet in het natuurgebied mocht komen. Hun advocaten gingen voor vrijspraak.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!