De verdachte die een kroongetuigedeal heeft gesloten in de zaak van de moord op Jair Wessels, heeft over meerdere liquidaties verklaringen afgelegd. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag bekendgemaakt. 

Het gaat naast moorden ook om voorbereidingshandelingen voor liquidaties, bedreigingen en poging tot doodslag, wapenbezit en de criminele organisatie die hiervoor verantwoordelijk is.

"Hij heeft ook over zijn eigen aandeel in deze misdrijven verklaard", aldus de officier van justitie. "Dit zijn zaken waar hij nu nog niet van wordt verdacht."

Dat is dinsdag duidelijk geworden tijdens het proces tegen de drie verdachten van betrokkenheid bij de moord op de Amsterdamse crimineel Wessels op 7 juli 2017.

Het was de bedoeling dat de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak dinsdag zou beginnen, maar maandag werd duidelijk dat verdachte Tony de G. (34) een kroongetuigedeal met het OM heeft gesloten. In ruil voor strafvermindering en bescherming heeft de man verschillende verklaringen afgelegd. 

Kroongetuige zag geen andere uitweg meer

Volgens de officier van justitie zag de man geen andere uitweg meer en heeft hij eind 2017 besloten om een deal met justitie te sluiten."Hij heeft wroeging gekregen van de misdrijven die hij heeft gepleegd en hij was ervan overtuigd dat hij al gevaar liep", aldus de officier.

"Wij hopen met zijn getuigenis de opdrachtgevers van verschillende moorden te kunnen pakken", vulde de officier aan. De verklaringen hebben betrekking op meerdere lopende onderzoeken.

De verklaringen moeten nog wel worden getoetst op hun betrouwbaarheid en het OM is nu druk bezig met een zogenoemd verificatieonderzoek. Omwille van de veiligheid wil het OM de verklaringen pas eind 2019 openbaar maken.

De zaak rond de moord op Wessels wordt uitgesteld. Het OM had hierom verzocht en de rechtbank besliste dinsdag tot aanhouding van de rechtszaak gezien de recente ontwikkelingen.

Greg R. zou loods voor opslag wapens ter beschikking hebben gesteld

Maandag werd bekend dat de vermeende kopstukken van motorclub Caloh Wagoh, Greg R. (70) en Delano R. (48), ook worden verdacht van betrokkenheid bij de moord op Wessels en leidinggeven aan een criminele organisatie. Hun voorarrest werd met veertien dagen verlengd.

Greg R. en Delano R. werden 21 november aangehouden na een grote politieactie tegen de motorbende. De invallen en aanhoudingen hebben te maken met de verklaringen die Tony de G. heeft afgelegd. De man is zelf lid van Caloh Wagoh.

Tony de G. heeft verklaard dat Greg R. zijn loods in Mijdrecht ter beschikking heeft gesteld waar de vluchtauto's en wapens werden gestald. Volgens de kroongetuige wist Greg R. dat deze spullen werden gebruikt voor liquidaties. Tony de G. heeft de wapens voor de moord op Wessels zelf geregeld en in de betreffende loods gelegd.

De advocaat van Greg R., Nico Meijering, liet dinsdag in een persbericht al weten dat zijn cliënt niet de opdrachtgever is van de moord. 

Howard K. verdacht van doodschieten Wessels

Naast Tony de G. worden Rotterdammer Howard K. (44) en Patrick S. (33) uit Breukelen verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van Wessels. Howard K., eveneens lid van Caloh Wagoh, zou de man hebben doodgeschoten. Patrick S. zou Wessels op 7 juli 2017 naar het station van Breukelen hebben gelokt waar hij werd neergeschoten. 

Wessels overleed later die dag aan zijn verwondingen. De moord op Wessels zou mogelijk het gevolg zijn van het stelen van een partij drugs door de Amsterdammer.