Een achttienjarige Arnhemmer die verdacht wordt van het voorbereiden van een terroristische aanslag is maandag door de officier van justitie in vrijheid gesteld. De man werd eind september met zes anderen aangehouden.

"Het diepgaand en grondig opsporingsonderzoek tegen hem heeft geen verdere onderbouwing opgeleverd voor de verdenking tegen hem", meldt het Landelijke Parket maandag. Hij blijft wel verdachte in de zaak.

De zes andere verdachten komen uit Arnhem, Rotterdam, Huissen en Vlaardingen. Ze blijven in voorlopige hechtenis. De groep was vermoedelijk van plan om met bomvesten en kalasjnikovs een aanslag te plegen op een evenement en op een andere plaats een autobom tot ontploffing te brengen.

De oudste verdachte, een 34-jarige Irakees uit Arnhem, geldt vermoedelijk als het centrale figuur in de groep. Het Haagse gerechtshof veroordeelde hem vorig jaar tot een celstraf van 24 maanden, waarvan 21 maanden voorwaardelijk, nadat hij had geprobeerd naar Syrië uit te reizen.

Bij huiszoekingen in de woningen van de verdachten vond de politie onder meer aanzienlijke hoeveelheden grondstoffen voor het maken van explosieven voor bomvesten. Net als 100 kilo kunstmest, mogelijk bedoeld voor het maken van een autobom.

De strafzaak wordt op 10 januari voor het eerst door de rechtbank behandeld. Het gaat om een pro-formazitting.

Politie deelt beeld van arrestaties terreurverdachten in Arnhem en Weert
29
Politie deelt beeld van arrestaties terreurverdachten in Arnhem en Weert

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!