Het gerechtshof in Arnhem heeft een 28-jarige pedagogisch medewerker van buitenschoolse opvang Partou in De Bilt veroordeeld tot 26 maanden cel, waarvan 10 voorwaardelijk, vanwege ontucht met zeven meisjes.

Bart C. liet de meisjes onder meer tegen zijn testikels schoppen. Ook moesten zij toekijken terwijl hij zichzelf bevredigde. De ontucht deed zich over een periode van 1,5 jaar voor. 

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden 26 maanden cel en tbs met voorwaarden. De rechtbank legde eerder tbs met voorwaarden op. In hoger beroep is de man opnieuw onderzocht, dit keer door andere gedragsdeskundigen. 

De experts hebben geadviseerd de man ambulant te laten behandelen, als bijzondere voorwaarde bij het voorwaardelijke gedeelte van de straf. Tbs is niet nodig, vinden zij, omdat de kans klein is dat de man op korte termijn opnieuw ontucht pleegt. Het hof heeft dit advies gevolgd.

C. had het niet specifiek op kinderen voorzien

De man pleegde de ontucht in 2017. De man zegt dat hij het niet specifiek op kinderen had voorzien, maar dat het hem slecht was bevallen toen hij vergelijkbare handelingen liet uitvoeren door een volwassen prostituee. Die zou te hard hebben getrapt.

Gedragsdeskundigen die de man eerder hadden onderzocht, hadden wel voor tbs gepleit. Zij vermoedden dat de man wellicht pedofiele gevoelens en een autistische stoornis heeft en vonden dat dit eerst uitgezocht moest worden. Het hof vindt tbs echter een te zwaar middel voor vermoedens van stoornissen.

In de eerste aanleg kreeg C. twintig maanden en tbs met voorwaarden opgelegd. De ontucht kwam in augustus vorig jaar aan het licht, nadat de vader van twee zusjes (destijds vier en zes jaar) zich bij de politie meldde.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!