De FIOD heeft maandag vier mannen en een vrouw aangehouden in verband met de aankoop van chemicaliën waarmee synthetische drugs kunnen worden gemaakt. Het gaat om onder meer zwavelzuur, ammonia en zoutzuur.

Het UWV onderzoekt bovendien jarenlange uitkeringsfraude door een van de verdachten.

De arrestaties van de vijf personen (in leeftijd variërend van 23 tot 54 jaar) werden verricht in Alkmaar, Houten, Rotterdam en IJsselstein. Het vijftal wordt verdacht van het voorbereiden van drugsproductie, drugsbezit en witwassen.

De FIOD doet onderzoek naar contante stortingen van in totaal 600.000 euro op bankrekeningen van de verdachten. De inlichtingen- en opsporingsdienst vermoedt dat het vijftal gebruik heeft gemaakt van lege dan wel slapende bv's om de chemicaliën te bestellen. Die bv's stonden op naam van katvangers (iemand die op papier de eigenaar is, maar niet de leiding heeft. Een constructie om de werkelijke leider buiten justitiële autoriteiten te houden, red.).

Op 26 juni deed de FIOD in het kader van dit onderzoek al 22 doorzoekingen in woningen en loodsen. In Rotterdam stuitten de rechercheurs toen op een cocaïnewasserij, die moest worden ontmanteld door specialisten van de politie en het Nederlands Forensisch Instituut.