Spoorbeheerder ProRail, NS en andere betrokkenen denken dat de dienstregeling op het spoor verder kan worden opgevoerd met het oog op de reizigersgroei in de komende jaren.

In een gezamenlijke toekomstverkenning hebben zij vastgesteld dat treinen met enkele slimme aanpassingen op het zogenoemde hoogfrequente netwerk (PHS) elke 7,5 minuten kunnen rijden.

Op het traject tussen Amsterdam en Eindhoven rijden nu al zes intercity's per uur, elke tien minuten dus. Ook op andere drukke trajecten gaan de komende jaren extra treinen rijden.

"Als je slim kijkt, kunnen we meer uit het spoor halen", bevestigt een woordvoerder van ProRail een bericht daarover in De Telegraaf.

Reizigersaantallen nemen met 40 procent toe

De reizigersaantallen nemen de komende tien jaar met 40 procent toe. Om die groei op te vangen werkt ProRail aan het spoor, aan de stations en aan een verbeterde dienstregeling.

Zo is de 'tienminutentrein' niet altijd een snellere oplossing voor reizigers, omdat de overstap naar aansluitende treinen die eens per kwartier of half uur rijden uiteindelijk geen tijdwinst oplevert.

Ook de sneltrein keert weer terug

Door dit gegeven zullen reizigers op een aantal plekken dus geen naadloze aansluiting hebben op de drukke trajecten. "Dat lossen we op door op de drukste trajecten met acht treinen per uur te gaan rijden", verduidelijk ProRail. "Dat zorgt voor betere overstapmogelijkheden en meer capaciteit."

Ook de herintrede van de sneltrein, die het gat tussen de sprinter en de intercity moet opvullen, past in het toekomstplan. Zo rijdt volgens ProRail straks tussen Schiphol en Amsterdam een hoogfrequente Airport Sprinter. In Brabant ziet de spoorbeheerder mogelijkheden voor extra snelle treinen tussen Breda, Tilburg en Utrecht.

Reizigersvereniging Rover omarmt het plan voor de herinvoering van de sneltrein als derde reismogelijkheid op het spoor naast de sprinter en de intercity. De reizigersvereniging ziet de sneltrein als hét middel om reizigers van de grotere sprinterstations snel van en naar steden te vervoeren. Vooral forensen hebben daar behoefte aan.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!