De politie heeft zaterdag drie Greenpeace-activisten opgepakt die aan de zijkant van een vrachtschip in de haven van Rotterdam hebben gehangen. De personen wilden voorkomen dat het schip, dat palmolieproducten vervoert, kon aanmeren in de haven.

Dit bevestigt de politie aan NU.nl. In totaal waren er zes Greenpeace-activisten bij de actie betrokken.

De andere drie actievoerders bleven in de motorboot langs het schip in het water liggen. De Zeehavenpolitie onderzoekt of deze activisten overtredingen hebben begaan.

Vlak na de arrestaties staakte Greenpeace hun actie. De handelingen van Greenpeace zijn gericht op het gebruik en verkoop van palmolie tegen te gaan. Volgens de milieuorganisatie gaat de productie van palmolie ten koste van het regenwoud.

Het bedrijf Wilmar, dat verantwoordelijk is voor de producten die het schip vervoert, veroordeelt de actie van Greenpeace en laat weten teleurgesteld te zijn dat de actievoerders een poging hebben gedaan om een exportschip tegen te houden. 

Vorige week deden Greenpeace-activisten een soortgelijke actie in Spanje. Toen klommen zes activisten van Greenpeace bij Gibraltar aan boord van hetzelfde schip. Die groep werd vastgezet door de kapitein, en pas na 33 uur weer vrijgelaten.