Voor het plegen van terroristische voorbereidingshandelingen is vrijdag in de rechtbank in Zutphen veertig maanden cel geëist tegen de 46-jarige Vincent T. Hij is de oprichter van de rechts-extremistische Anti Terreur Brigade op Facebook, die als doel zou hebben moslims te bestrijden.

In chats ronselde hij leden, zocht hij naar wapens en gaf hij aan "linkse kopstukken" af te willen knallen, aldus het Openbaar Ministerie (OM). Bij een doorzoeking van zijn woning in Doornenburg werden een gasalarmpistool en achttienhonderd kogels gevonden.

Ook lag er een USB-stick met adressen van onder anderen Sylvana Simons en activiste Christa Soeters in zijn huis. Deze laatste zou hij "helemaal kapotmaken". Als ze niet zou luisteren, "dan is er lood voor haar", schreef T. in chatberichten.

Het zoeken naar wapens op internet en via chats en het bezit van een mogelijk recept voor een bom horen bij de voorbereidingshandelingen voor terrorisme. Uitgewerkte voorbereidingsplannen waren er niet, maar voor een veroordeling is dat niet nodig, aldus de officier.

T. ontkende betrokken te zijn bij de brigade. Hij vond de verdenking zwaar overtrokken. De rechts-extremistische uitingen noemde hij grootspraak en opschepperij. Zo schreef hij lid te zijn van de commando's, wat niet zo is.

T. zou toegang hebben tot explosieven

Het onderzoek naar T. startte omdat de inlichtingendienst AIVD meende dat de verdachte de intentie had geweld te plegen tegen moslims of islamitische instellingen. Hij zou toegang hebben tot explosieven.

Zijn raadsman verzocht om vrijspraak. "Er zijn geen bijeenkomsten of scholingen geweest waarin extremistisch gedachtegoed is ontwikkeld of uitgedragen. Meer dan de Facebook-pagina en de chats is er niet", zei advocaat Frans Huijbers.

De rechtbank doet op 7 december uitspraak.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!