Staatssecretaris Mark Harbers van Asiel en de Nederlandse Vereniging van Gemeenten hebben een akkoord bereikt over de opvang van uitgeprocedeerde migranten. Het akkoord wordt volgende week getekend, meldt NRC woensdag op basis van ingewijden.

Het plan voorziet in een pilot met een zogeheten Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV) in vijf gemeenten, schrijft NRC. Daar worden asielzoekers opgevangen en begeleid in de terugkeer naar hun herkomstlanden.

Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Groningen en Eindhoven nemen deel aan de proef. De gemeenten moeten nog wel individueel in gesprek met het kabinet over de precieze aard van hun LVV.

De pilots moeten drie jaar gaan duren. Een onafhankelijke commissie evalueert de projecten vervolgens. Het kabinet maakt 48 miljoen euro vrij voor de financiering, de gemeenten dragen 16 miljoen euro bij.

Niet alle partijen van de coalitie zijn voorstander van de zogeheten bed-bad-broodvoorzieningen. De VVD en het CDA zijn tegen, maar D66 en de ChristenUnie zien het daar juist wel in zitten.

Tijdens de kabinetsformatie bereikten de vier partijen al eerder een akkoord over de bed-bad-broodvoorzieningen, maar nog niet over hoe dat concreet ingevuld moest worden. Dat akkoord zou nu dus wel bereikt zijn.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!