De rechtbank in Den Haag heeft vijf jaar cel opgelegd aan een 47-jarige man uit die stad die als nepagent bejaarden aan de deur misleidde met babbeltrucs en ze vervolgens bestal. Een handlanger, een 72-jarige man uit Nieuwerkerk aan den IJssel die vooral als chauffeur hielp, kreeg drie maanden celstraf.

De Hagenaar kreeg toegang tot de woningen van de ouderen door zich voor te doen als agent die sloten moest controleren of als makelaar die een lekkage kwam verhelpen. Hij stelde zich volgens de rechtbank "dominant en intimiderend" op en overrompelde zo zijn slachtoffers.

Tot de buit behoorden onder meer sieraden, geld en bankpasjes. In één geval heeft hij naderhand nog met het slachtoffer gebeld om de pincode te ontfutselen.

De rechtbank verwijt de man dat hij "op stuitende wijze heeft geprofiteerd" van de kwetsbaarheid en afhankelijkheid van de slachtoffers.

Een 68-jarige Voorburger, die ook voor medeplichtigheid was aangeklaagd, is vrijgesproken.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!