Burgemeester Halsema van Amsterdam heeft namens de burgemeesters van de vier grote steden (G4) in een brief aan minister Grapperhaus (Justitie & Veiligheid) grote zorgen geuit over de ondermijning van de overheid door drugscriminelen. De G4 bestaat naast Amsterdam uit Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

"Ondermijning door drugshandel nadert wat ons betreft een kritisch punt. Urgentie is geboden", zo schrijft Halsema aan de minister. In de brief gaat ze in op de rol die Amsterdam als drugsmetropool in de wereld heeft en alle gevaren die dat voor de stad met zich meebrengt.

"Wij zijn ons er van bewust dat onze steden schakels kunnen zijn in de keten van invoer, doorvoer en handel van drugs. Investeringen in vastgoed en horeca via buitenlandse financieringsconstructies zijn aan de orde van de dag. Daarbij zien wij een corrumperend effect op bedrijven en personen in de dienstensector", schrijft Halsema namens de G4.

Daarnaast geeft ze aan weinig vat te hebben op criminelen. "Uit analyses blijkt dat deze criminelen zich snel aanpassen en soms zelfs sterker worden na ingrijpen van de overheid. Het wordt duidelijk dat grote delen van de drugsmarkt voor de overheid nog onzichtbaar en ondoordringbaar zijn."

'Drugsproblematiek heeft meer maatregelen nodig'

Halsema is namens de vier grote steden blij met de aandacht die de minister aan het probleem geeft, maar hoopt op meer maatregelen. "Extra incidenteel budget zoals nu uit het ondermijningsfonds beschikbaar wordt gesteld, is onontbeerlijk. Kijkend naar onze grootstedelijk problematiek denken we echter dat er meer nodig is."

De gemeenten hopen snel met de minister in gesprek te gaan om "samen tot een effectief offensief te komen".