De Waalbrug in Nijmegen zit vol met verf die de kankerverwekkende stof chroom-6 bevat. De verf moet worden verwijderd en dit betekent dat de onderhoudswerkzaamheden vertraging oplopen.

Dit bevestigt een woordvoerder van Rijkswaterstaat donderdag na berichtgeving door De Gelderlander.

Volgens de woordvoerder gaat het niet alleen om chroom-6. "Uit onderzoek blijkt dat er meerdere zware metalen op de brug zitten. Zo is er lood aangetroffen en zit er chroom-3 op verschillende delen van de Waalbrug."

De renovatie van de brug, die een belangrijke noord-zuidverbinding voor doorgaand verkeer is, zou al in juni beginnen, maar de voorbereidingen werden toen plotseling stilgelegd. Het is niet duidelijk wanneer het karwei nu van start kan gaan.

Rijkswaterstaat is met het betrokken bouwbedrijf in gesprek over veiligheidsmaatregelen. De brug zal in gedeeltes worden ingepakt tijdens het verwijderen van de verf met chroom-6. Daarnaast moeten de werknemers speciale pakken dragen ter bescherming.

Extra kosten renovatie nog niet bekend

Aanvankelijk werd 36,5 miljoen euro uitgetrokken voor de opknapbeurt, maar dit bedrag valt hoogstwaarschijnlijk hoger uit. "Hier hebben we alleen nog geen idee van. Hoeveel alles precies gaat kosten, moet nog blijken", aldus de dienst.

De renovatie van de brug uit 1936 gaat zeker 1,5 jaar duren. Tussen Arnhem en Nijmegen en in de stad zijn al tal van maatregelen genomen om de ernstige verkeershinder die dan ontstaat zoveel mogelijk te beperken.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!