Het Openbaar Ministerie heeft de beloning voor de gouden tip die moet leiden tot de arrestaties van liquidatieverdachten Ridouan T. en Said R. verhoogd naar 100.000 euro. Het is de hoogste beloning die justitie ooit heeft uitgeloofd.

De twee worden als opdrachtgever verdacht van betrokkenheid bij meerdere liquidaties in de Amsterdamse onderwereld.

Volgens het OM is de reden voor de verhoging "dat politie en OM met spoed op zoek zijn naar beide verdachten. De opsporing van deze verdachten is topprioriteit voor OM en politie."

Vóór de verhoging stond de beloning op 25.000 euro. T. (40) en R. (46) zijn eerder dit jaar op de Nationale Opsporingslijst geplaatst en staan daarnaast op de opsporingslijst van Europol.

Volgens justitie is het zeer waarschijnlijk dat de twee zich schuilhouden in het buitenland, zich regelmatig verplaatsen en gebruik maken van wisselende identiteiten. 'Vertrouwelingen' van beiden weten waarschijnlijk waar ze zijn, aldus justitie.

"Het ongekend hoge bedrag van de beloning kan mensen over de streep trekken de gouden tip te geven", aldus het OM in een verklaring.

T. geldt als kopstuk in mocromaffia

T. wordt gezien als kopstuk binnen de mocromaffia. Justitie verdenkt hem er onder meer van opdracht te hebben gegeven voor de liquidatie van Hakim Changachi, die begin 2017 voor de verkeerde persoon werd aangezien en werd doodgeschoten.

De familie Changachi is goed bevriend met Nabil B., die als tussenpersoon fungeerde voorafgaand aan de liquidatie. B. kreeg spijt toen bleek dat Changachi om het leven was gebracht. Hij besloot naar de familie Changachi te stappen, maar werd vervolgens bedreigd.

Nadat B. zijn betrokkenheid bij de familie Changachi had bekend liet hij zich oppakken door de politie en werd hij vervolgens kroongetuige van justitie. Hij verklaarde vervolgens over T. en diens handlangers.

Eind maart werd de broer van B. doodgeschoten in zijn bedrijf in Amsterdam-Noord. De verdachte van de liquidatie van de broer van B. heeft bekend. Over eventuele opdrachtgevers heeft de verdachte niets losgelaten.