De slagingskans van een huwelijk tussen partners van verschillende culturele achtergronden verschilt per combinatie. Zo zijn huwelijken tussen Nederlandse vrouwen en Turkse of Marokkaanse mannen relatief kwetsbaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Zo is volgens het CBS 44 procent van deze huwelijken na acht jaar ontbonden.

Het statistiekbureau onderzocht of huwelijken tussen partners van diverse culturele achtergronden na een periode van acht jaar stand hadden gehouden.

Huwelijken tussen twee autochtone Nederlandse partners blijken relatief het stabielst: 87 procent was na acht jaar nog bij elkaar.

Er zijn ook gemengde varianten die het statistisch gezien goed doen: zo hield 80 procent van de huwelijken tussen Turkse vrouwen en Nederlandse mannen stand. Hetzelfde gold voor Antilliaanse vrouwen die met Nederlandse mannen in het huwelijksbootje stapten.

Stellen van wie beide partners een Turkse of Marokkaanse achtergrond hebben, scoren ook relatief hoog met 81 procent. Wanneer één van de partners Surinaams is en de ander Nederlands, houdt ook tegen de 80 procent van de huwelijken stand.