De politie heeft woensdag twee kopstukken van motorclub Caloh Wagoh opgepakt in Leiden en Mijdrecht. Ook zijn doorzoekingen gestart op meer dan veertig locaties, meldt de politie. Meer dan achthonderd agenten zijn uitgerukt voor de doorzoekingen. 

De verdachten zitten in volledige beperkingen. Dit betekent dat ze omwille van het onderzoek alleen contact mogen hebben met hun advocaat. 

De doorzoekingen vonden plaats "in de eenheden Den Haag, Midden-Nederland, Rotterdam, Amsterdam en Oost-Nederland", meldt de politie. Die trof onder meer gegevensdragers (telefoons en laptops), voertuigen, wapens en hard- en softdrugs aan.

Bij de doorzoekingen werden nog eens vijf personen aangehouden. Twee van hen bevonden zich in panden waar verdovende middelen werden gevonden en drie personen vanwege "ernstige verstoring" van het onderzoek.

Volgens de politie is de motorclub bekend vanwege "ondermijnende criminele activiteiten en gewelddadig optreden". De mannen worden verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie. 

Een van verdachten zou crimineel Greg R. zijn 

De zeventigjarige verdachte zou Greg R. zijn, een bekend crimineel kopstuk in Nederland, bevestigt zijn advocaat Nico Meijering na berichtgeving van De Telegraaf. De man was eerder veroordeeld wegens drugshandel. 

Een van zijn zoons, Jesse R., is in 2017 in hoger beroep veroordeeld tot levenslang wegens betrokkenheid bij meerdere liquidaties, waaronder het liquideren van Kees Houtman in 2005.

R. zelf werd vorig jaar opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de liquidatie van crimineel Jaïr Wessels in Breukelen. Hij moest al snel weer worden vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs.

Leden Caloh Wagoh gelinkt aan diverse incidenten

Enkele leden van de motorclub worden gelinkt aan incidenten. Zo zijn alle opgepakte verdachten van het beschieten van de redactie van Panorama met een raketwerper gelieerd aan Caloh Wagoh. 

Ook twee mannen die nog vastzitten voor de liquidatie van Wessels zijn volgens Het Parool gelieerd aan de motorclub.

In oktober werd een 47-jarig Haags lid van de motorclub aangehouden op verdenking van de moord op de Belgische zakenman Stefaan Bogaerts.