De cultuur van het Openbaar Ministerie (OM) is "hiërarchisch en vaak gesloten", aldus de vertrekkende OM-chef Bureau Integriteit Kitty Nooy. Ze stelt dat anonimiteit en eenzaamheid "op de loer liggen".

Nooy zegt dit in gesprek met personeelsblad Opportuun. Ze werkte veertig jaar bij het OM. Sinds 2010 vervulde ze de functie van chef Bureau Integriteit.

De vertrekkende chef vindt onder meer dat meerdere mensen aan de top elkaar "gegijzeld" houden omdat ze elkaar te goed zouden kennen. Ze spreekt van een "afrekencultuur" en zou dat veranderd willen zien in een "aanspreekcultuur".

"Er werken hier geweldige, bevlogen, hardwerkende en integere mensen. Maar integriteit is heel hard werken", zegt Nooy. Wie zich niet gezien en onvoldoende gehoord weet, staat volgens haar geïsoleerd en kan niet op een integere en transparante manier werken.

OM: 'Nooy maakte menig lastige kwestie bespreekbaar'

"Nooy heeft het onderwerp integriteit op de kaart gezet bij het OM en menig lastige kwestie bespreekbaar gemaakt", zegt het OM in een reactie.

Volgens een woordvoerder doet een commissie onderzoek naar verschillende kwesties rondom personeelsaangelegenheden. Het College van procureurs-generaal zou daar zelf de opdracht voor hebben gegeven. "De uitkomsten zullen dan ook zeer serieus ter hand worden genomen."

De commissie onderzoekt onder meer een jarenlang verzwegen privérelatie binnen de Rotterdamse OM-top. Oud-hoofdofficier Marc van Nimwegen had een liefdesrelatie met Marianne Bloos, die in 2011 onder zijn leiding werd benoemd tot hoofdofficier van justitie van het functioneel parket. Beiden zijn met buitengewoon verlof gestuurd.

Vorige maand stapte de top van het OM Zeeland-West-Brabant op nadat extern onderzoek had aangetoond dat er een slechte werksfeer en gebrek aan transparantie was.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!