Tegen een butler van het Noordwijkse hotel Huis ter Duin is dinsdag dertig maanden cel geëist, waarvan twaalf voorwaardelijk. De man heeft zich volgens het Openbaar Ministerie (OM) schuldig gemaakt aan de diefstal van kostbare sieraden.

Het OM eist een schadevergoeding van ruim 300.000 euro voor de slachtoffers en wil daarnaast dat de 44-jarige verdachte 465.000 euro aan crimineel verkregen geld terugbetaald aan de Staat.

Volgens de officier van justitie heeft de verdachte langdurig en meermalen misbruik gemaakt van het volste vertrouwen dat in hem was gesteld.

De man was persoonlijk assistent van de eigenaar van het hotel. Hij wist de hand te leggen op sieraden van zijn baas en van de vaste klanten. Daarin liet hij de kostbare diamanten volgens het OM vervangen door goedkope zirkonia's, met de bedoeling de diamanten door te verkopen.

Dat deed hij met zijn vertrouwenwekkende voorkomen en vlotte babbel, stelt het OM. Verder had hij de sieraden van een bejaarde vrouw laten taxeren, maar die zag ze nooit meer terug.

Man opgepakt nadat zijn partner diamanten wilde verkopen

De man viel in maart 2016 door de mand toen zijn partner de gestolen diamanten aanbood bij een diamantair die de unieke kenmerken ervan herkende. De hoteleigenaar controleerde daarna haar eigen sieraden in de kluis, maar ook daarin zaten alleen nog maar nepexemplaren.

Het onderzoek liep al sinds 2016. De uitspraak is over twee weken.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!