De politie heeft zondagavond in Alkmaar 28 automobilisten op de bon geslingerd die bij een aanrijding op de A9 de afsluiting van een rijbaan negeerden.

Voor de veiligheid van de politie en het ambulancepersoneel had Rijkswaterstaat twee rijstroken afgesloten met een groot rood kruis boven de rijbanen.

Deze aanwijzing werd door 28 bestuurders genegeerd. Dit leidde tot "levensgevaarlijke situaties" voor de agenten en het ambulancepersoneel, aldus de politie.

De 28 automobilisten zijn vastgelegd op camera en krijgen binnenkort een bekeuring. In het verleden ging het om een bedrag van 230 euro. Tegenwoordig bepaalt de officier van justitie de hoogte van de boete.

'Huftergedrag' bij afzettingen komt vaker voor

Het gebeurt de laatste tijd vaker dat automobilisten bij ongevallen aanwijzingen van politie en Rijkswaterstaat negeren. Op de A10 en de A8 werden twee weken geleden ook tientallen bestuurders bekeurd die rode kruizen negeerden.

Ook bij wegwerkzaamheden worden automobilisten soms ongeduldig en overtreden ze de verkeersregels. Op de A8 en de A13 keerden weggebruikers op de snelweg en reden ze terug over de vluchtstrook, omdat ze naar hun mening te lang moesten wachten vanwege werkzaamheden van Rijkswaterstaat.

Op de A13 blokkeerden de spookrijders hierdoor de vluchtstrook toen een ambulance hier gebruik van wilde maken. Verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen veroordeelde dit "huftergedrag" fel en noemde het "bizar" dat mensen überhaupt overwegen om op deze manier hun weg te vervolgen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!