In 2025 komt er een nieuwe treinverbinding tussen Eindhoven en Düsseldorf met een reistijd van één uur en veertig minuten. Nu duurt de reis nog twee uur.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat zet zich in voor het verbeteren van internationale treinverbindingen. Dit plan is er onderdeel van, bevestigt het ministerie na berichtgeving van NRC.

Omdat drie kwart van de route over Duits grondgebied gaat, wordt de intercity openbaar aanbesteed in Duitsland. De NS mag zich er eveneens voor inschrijven.

Het concrete plan voor Eindhoven-Düsseldorf komt twee dagen voor de eerste 'regeringsdialoog' tussen Nederland en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, waarvan Düsseldorf de hoofdstad is.

Ook de Randstad, Den Haag en Rotterdam willen graag een betere aansluiting met het Duitse spoor. Vanuit Den Haag moet er twee keer overgestapt worden voor Düsseldorf. Volgens de NS worden deze opties verkend.

Van Veldhoven wil ook elders betere internationale treinverbindingen. NS en Deutsche Bahn bekijken hoe de reistijd tussen Amsterdam en Berlijn korter kan. Ze steunt ook de wens van het Britse Eurostar om op termijn vier tot vijf treinen per dag te laten rijden tussen Amsterdam en Londen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!