De 32-jarige Syriër die vorig jaar ophef veroorzaakte door zijn aanwezigheid in het Amsterdamse debatcentrum De Balie, blijft nog negentig dagen vastzitten, heeft de raadkamer van de rechtbank in Rotterdam vrijdag bepaald.

De man is eind oktober in Amsterdam opgepakt en zit vast op verdenking van terroristisch geweld. Hij zou hebben gevochten voor de groepering Jabhat Al Nusra, die verwant is aan terreurbeweging Al Qaeda.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is de man mogelijk betrokken geweest bij aanslagen in Syrië die veel levens hebben geëist. De Syriër vroeg in 2014 onder een valse naam en met een vals paspoort asiel aan in Nederland.

Syrische activisten zagen de man in De Balie en stelden dat hij een extremist is. Hij dook in september vorig jaar op tijdens de vertoning van een documentaire over Raqqa, de 'hoofdstad' van het zelfverklaarde kalifaat van Islamitische Staat (IS). Activisten van de groep Raqqa is Being Slaughtered Silently herkenden hem.

Enkele maanden na het tumult bij De Balie gaf de man interviews aan de Volkskrant en het tv-programma Nieuwsuur, omdat hij zijn naam wilde zuiveren. De man, die zichzelf Aziz noemde, zei in een Amsterdams café te werken.