De Blinker, een school voor speciaal basisonderwijs in Geleen, voert per direct een vierdaagse lesweek in voor leerlingen van groep 7 en 8. De school kampt met een gebrek aan onderwijzers, meldt de Algemene Onderwijsbond (AOb).

Liesbeth Verheggen, voorzitter van de AOb, heeft begrip voor de maatregelen. "Het is heel vervelend voor de leerlingen en de ouders, maar er is domweg een enorm lerarentekort. Het beroep moet weer aantrekkelijk worden, en dat doe je met een fatsoenlijk salaris en minder werkdruk'."

Scholenkoepel Zaan Primair in Zaandam kondigde in september al aan dat er een dag per week minder lesgegeven zou worden als gevolg van een lerarentekort.

Volgens Een lerarentekort op uw school, een brochure van het ministerie van Onderwijs, mogen per schooljaar maximaal zeven weken van vier dagen ingeroosterd worden, maar bij overmacht zijn uitzonderingen mogelijk.

Onbevoegden voor de klas

Vorige week werd bekend dat in gevallen van nood ook onbevoegden voor de klas mogen staan. Deze mensen mogen geen onderwijs geven en dienen daardoor meer als opvang.

Verheggen liet vorige week weten ontevreden te zijn over de handreiking die minister van Onderwijs Arie Slob vorige week deed.

"Onbevoegden voor de klas verhoogt de werkdruk voor de andere leraren van de school, waardoor je er niets mee opschiet. Ook lijkt het nu net alsof er geen probleem is, terwijl dat er wel is."

Het ministerie heeft laten weten dat onbevoegden alleen in een geval van uiterste nood voor de klas komen te staan.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!