De eigenaar van het zeilschip waarvan een afgebroken mast in 2016 bij Harlingen drie opvarenden dodelijk trof, was zich er niet van bewust dat hij steken had laten vallen bij het onderhoud, zo heeft de 54-jarige schipper vrijdag gezegd bij aanvang van de strafzaak tegen hem.

Volgens de eigenaar waren er in de branche geen richtlijnen voor onderhoudsplannen, zo zei hij in de rechtbank in Leeuwarden.

Het Openbaar Ministerie (OM) vindt dat de eigenaar van de tweemaster Amicitia schuldig is aan het dodelijk ongeval. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat houtrot de oorzaak was. Het OM verwijt de schipper uit Stiens ernstige nalatigheid.

Op 21 augustus 2016 brak bij Harlingen de mast af. Aan boord was een Duitse familie, in totaal twaalf man, plus de schipper en zijn vrouw. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) deed na het incident onderzoek onder de bruine vloot van historische schepen.

De mast op het schip bleek van binnen grotendeels doorgerot doordat water de mast was binnengedrongen en daar niet weg kon. Het rottingsproces vond plaats in vier jaar tijd en werd niet opgemerkt door de eigenaar, onderhoudspersoneel en keuringsinstanties, zei de OVV vorig jaar in een rapport. Het traditionele zeilschip komt uit 1898.

'Ervaren timmerman heeft rotten ook niet gesignaleerd'

Volgens de eigenaar waren er in de branche geen richtlijnen voor onderhoudsplannen, zo zei hij in de rechtbank. Onderhoud liet hij desondanks wel regelmatig verrichten. Zo lag het schip van 24 meter in 2015 drie maanden op een scheepswerf. Een onderhoudsman had toen de masten nog geschuurd en gelakt.

"Dit had ik niet kunnen bedenken", aldus de schipper over het afbreken. "En ik ben iemand die zich altijd afvraagt of ik dingen beter had kunnen doen. Een ervaren timmerman heeft het rotten ook niet gesignaleerd".

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!