De Verenigde Staten en Nederland gaan gegevens van criminelen uit databanken met elkaar uitwisselen. Nederland krijgt zo toegang tot gegevens van 210 miljoen mensen.

Dat zegt het hoofd van het centrum voor biometrie van de Nationale Politie, John Riemen, vrijdag in Trouw.

De VS krijgt toegang tot de database met vingerafdrukken in Nederland, waar 1,3 miljoen vingerafdrukken van veroordeelden en verdachten in staan.

Riemen laat in Trouw weten dat hij nog niet weet wat het op gaat leveren, omdat dit de eerste keer is dat op deze manier en op deze schaal wordt samengewerkt met een ander land. Daarvoor moest een verzoek bij de rechter worden aangevraagd.

Politiechef wil terugkeer databank met vingerafdrukken

De politiechef pleit ook voor de terugkeer van een Nederlandse databank waarin vingerafdrukken staan. Zo kunnen overleden mensen beter geïdentificeerd worden. Een vergelijkbare database is in 2011 afgeschaft, om privacyredenen.

Landen binnen de Europese Unie hebben al toegang tot de vingerafdrukgegevens van de andere landen. Dat helpt volgens Riemen enorm bij het vinden van vermiste mensen of criminelen.

Donderdag riep de politie op om agenten toegang te geven tot de vingerafdrukken van asielzoekers en ongedocumenteerden.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!