Michael van Zeijl, een van de activisten tegen Zwarte Piet, komt op vrije voeten. De man zat vast, omdat hij dreigde Sinterklaas iets aan te doen tijdens de nationale intocht in Zaanstad komende zaterdag.

Het Openbaar Ministerie (OM) wilde dat Van Zeijl nog twee weken vast bleef zitten, maar de rechter-commissaris van de rechtbank in Haarlem oordeelde donderdag anders.

"Als de verdachte, zoals door de officier van justitie is gevorderd, nog veertien dagen in voorarrest zou blijven zitten, zou het risico bestaan dat de verdachte langer vastzit dan een eventuele straf die aan hem door de strafrechter zal worden opgelegd", motiveert de rechter-commissaris.

Van Zeijl van de linkse actiegroep De Grauwe Eeuw werd woensdag voor verhoor meegenomen naar het politiebureau. De aanhouding gebeurde op straat, na afloop van een kort geding tegen de sinterklaasintocht bij de rechtbank in Haarlem.

De rechtszaak was aangespannen door de stichting Majority Perspective. Van Zeijl is bestuurslid bij deze stichting. Volgens de stichting moest het uiterlijk van alle zwarte pieten tijdens de landelijke intocht aangepast worden. De rechtbank besloot dat dit niet nodig is.

Van Zeijl mag vrijdag en zaterdag niet in de buurt van intocht komen, oordeelde de gemeente Zaanstad eerder al. De man raakte eerder in opspraak, omdat hij opriep tot een aanslag op Sinterklaas. Hij werd eind augustus door de politierechter veroordeeld tot een boete wegens opruiing.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!