Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag in hoger beroep straffen tot twintig jaar geëist tegen vijf mannen die van een moordaanslag op de Amsterdamse crimineel Peter 'Pjotr' R. worden verdacht.

R. werd op 5 november 2015 in Diemen met automatische wapens neergeschoten. Hij werd door meerdere kogels geraakt en overleefde ternauwernood. Hij zat op het moment van de aanslag in zijn auto en belandde daarmee tijdens de schietpartij in een sloot.

De rechtbank veroordeelde de verdachten tot straffen van 12,5 tot 20 jaar. De opdrachtgever van de aanslag, Naoufal 'Noffel' F., kreeg in april achttien jaar cel opgelegd.

Volgens het OM betreft de zaak een onderwereldgeweld van de "buitencategorie". De verdachten vormden "een professioneel moordcommando" dat op klaarlichte dag midden in een woonwijk toesloeg.

Het commando bestond uit een driekoppig 'aanvalsteam', verantwoordelijk voor de eigenlijke aanslag, en een 'sturingsteam', dat het beoogde slachtoffer al geruime tijd in de gaten hield en de aanvallers aanstuurde.

Hoogste eisen voor beide schutters

De hoogste strafeisen zijn voor de schutters Atif M. (36) en Qio C. (29). Zij zijn in de ogen van het OM erger dan de andere drie verdachten, omdat zij "bereid en in staat zijn gebleken een voor hen wildvreemde man met grof geweld te doden". Ze deden dit volgens het OM zonder te weten waarom. "Ze hebben een opdracht aangenomen en die uitgevoerd", aldus justitie.

De overige eisen waren dertien jaar en acht maanden, vijftien en zestien jaar. Een van de vijf verdachten, Alejandro P. (30), is nog steeds voortvluchtig.

Slachtoffer R. was een bekende in het criminele milieu. Hij zou een vertrouweling zijn geweest van de in 2011 geliquideerde topcrimineel Stanley Hillis.

Het hof doet op 14 december uitspraak.