De politie wil dat alle eenheden in Nederland worden uitgerust met een stroomstootwapen, heeft de Rotterdamse politiechef Frank Paauw donderdag laten weten.

Het gaat om ruim zeventienduizend agenten op straat die de komende vijf jaar getraind moeten worden om met het wapen te kunnen werken.

De Tweede Kamer en het ministerie van Justitie en Veiligheid moeten besluiten of het stroomstootwapen onderdeel wordt van de basisuitrusting van de agenten. Het wordt volgend jaar besproken, maar wanneer is nog niet duidelijk.

Paauw noemt het stroomstootwapen een hele goede toevoeging aan het wapenarsenaal. "Met relatief weinig geweld en met nauwelijks kans op blijvend letsel kun je in heftige geweldsituaties erger voorkomen."

'Verbod op stroomstootwapen in ggz-instellingen is vreemd'

Ook vindt hij dat opnieuw gediscussieerd moet worden of het wapen in ggz-instellingen gebruikt mag worden. Vorig jaar werd dit verboden. 

De discussie opnieuw gevoerd moet worden om het wapen in ggz-instellingen te gebruiken, nadat dat vorig jaar werd verboden.

"Hoewel ik eigenlijk vind dat de politie hier niet zou moeten hoeven op te treden, is het heel vreemd dat je in een ggz-instelling dus wel je pistool mag gebruiken of de hond mag inzetten. Maar het stroomstootwapen mag niet gebruikt worden, terwijl daarmee de kans op letsel veel kleiner is."

Wapen is vorig jaar 343 keer gebruikt

Vier eenheden hebben als proef een jaar met het wapen gewerkt. De politie in Amersfoort en Zwolle, het team surveillancehonden in Rotterdam en een ondersteuningsgroep in Noord-Nederland hebben van februari vorig jaar tot februari dit jaar in totaal 343 keer het wapen gebruikt. In 62 procent van de gevallen was alleen dreigen al voldoende.

Het wapen kan stroomdraden afvuren waardoor iemand tijdelijk zijn spieren niet kan bewegen. Onder meer Amnesty International heeft grote moeite met het gebruik van het stroomstootwapen.

Volgens de mensenrechtenorganisatie brengt het "onaanvaardbare gezondheidsrisico's" met zich mee en wordt het gebruikt in situaties die dat niet rechtvaardigen.

Tijdens pilot raakte niemand ernstig gewond

Paauw betwist die risico's. "In alle keren dat het is gebruikt tijdens de pilot, heeft niemand ernstig letsel opgelopen." Desondanks komt er toch aanvullend onderzoek naar de eventuele gezondheidsrisico's en gevaren van het wapen. Ook blijft hij in overleg met Amnesty International.

Grapperhaus is positief over stroomstootwapen

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid staat positief tegenover het idee om het stroomstootwapen beschikbaar te maken voor alle politieagenten. Wel wil hij nog lopend onderzoek naar de gezondheidseffecten afwachten.

"Ook ik zie de meerwaarde van het de-escalerende effect van het wapen nog voordat het ingezet hoeft te worden'', aldus de minister.

Verder zegt Grapperhaus "zorgen te willen wegnemen" over het wapen in ggz-instellingen. Een meerderheid in de Tweede Kamer sprak zich vorig jaar juist uit voor een verbod.

GroenLinks 'niet gediend' van wapen in ggz

GroenLinks stelde vorig jaar in de Kamer voor om stroomstootwapens niet toe te staan in de ggz. Kamerlid Kathalijne Buitenweg lijkt donderdag niet gediend van de ruimte die Grapperhaus biedt.

"Er is een Kameruitspraak om geen stroomstootwapens in te zetten in ggz-instellingen", aldus Buitenweg. "Die uitspraak is er niet voor niets en de minister moet zich daaraan houden. Het inzetten van stroomstootwapens tegen mensen met psychiatrische problemen kan, gezien hun situatie, een extra risico voor hun gezondheid opleveren."