De politie wil weer makkelijker toegang tot de databank waar vingerafdrukken van asielzoekers en ongedocumenteerden in bewaard worden. Zo kunnen volgens John Riemen, hoofd van het centrum voor biometrie van de Nationale Politie, meer woninginbraken, winkeldiefstallen en overvallen opgelost worden.

Riemen pleit in Trouw voor soepelere toegang tot de gegevens. Tot 2002 mocht de politie standaard in die databank kijken.

"Dat leverde maar liefst een derde van alle matches op", zegt Riemen. Er kwam een eind aan door de Wet bescherming persoonsgegevens. Hij noemt het "frustrerend om niet in een database te mogen zoeken die zaken kan oplossen".

Volgens hem blijven daardoor bepaalde groepen vreemdelingen onder de politieradar. Een crimineel of terreurverdachte kan zich bijvoorbeeld voordoen als asielzoeker en zo buiten beeld blijven.

In 2003 kwam er met de Vreemdelingendatabank, waarin gegevens van zeven miljoen mensen staan, een opvolger. Het gaat naast vingerafdrukken van asielzoekers ook om informatie van bijvoorbeeld expats.

Strenge voorwaarden nodig voor toegang

Alleen onder strenge voorwaarden krijgt de politie toegang tot de databank. Trouw schrijft dat een van de voorwaarden is dat er een vermoeden moet zijn dat een vreemdeling betrokken is bij een misdrijf.

De landelijke korpsleiding bevestigt in de krant dat het om een restrictief beleid gaat, waardoor er weinig in de databank gezocht wordt. "Toegang tot de gegevens van de IND draagt bij aan de opsporing van verdachten", aldus de korpsleiding.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!