Beveiligers gaan de politie de komende tijd helpen bij het toezicht op in beslag genomen illegaal vuurwerk, tot het vuurwerk kan worden opgehaald door gespecialiseerde transporteurs. 

Dat heeft voorzitter Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP woensdag bevestigd na berichtgeving door de NOS.

In een persbericht meldt de politie dat in samenwerking met onder meer het ministerie van Justitie en Veiligheid een oplossing is gevonden voor het veilig afhandelen van in beslag genomen illegaal vuurwerk uit de zwaarste categorie.

"De inzet van beveiligers en gespecialiseerde transporteurs voor het vervoeren en vernietigen van vuurwerk komt de veiligheid van burgers en de politie ten goede", zegt Van de Kamp. "Bovendien betekent het tijdwinst voor de politiemensen. Zij hoeven zelf geen zwaar vuurwerk meer te vervoeren en op te slaan."

Idee ontstaan op de werkvloer

Van de Kamp zegt dat het idee om beveiligers in te zetten voor het afvoeren van in beslag genomen vuurwerk "afkomstig is van de werkvloer".

De politie in Oost-Brabant heeft een pilot gehouden en de ervaringen waren volgens Van de Kamp zo bemoedigend dat is besloten in het hele land de steun van specialisten in te roepen voor het bewaken en afvoeren van illegaal vuurwerk.

Er is al jaren discussie over het vervoer en de opslag van zwaar vuurwerk. Veel agenten vinden het gevaarlijk om er zelf mee rond te rijden. Ook ontbreken in de meeste regio's mogelijkheden voor veilige opslag.

Ministerie betaalt extra kosten

Van de Kamp zegt dat de kosten voor de inzet van de specialisten voor rekening van het ministerie van Justitie en  Veiligheid komen. "Maar indirect zijn het de belastingbetalers die ervoor opdraaien", zegt de ACP-voorzitter. "Daarom zouden we liever zien dat de kosten worden verhaald op degenen bij wie het vuurwerk in beslag is genomen."

De werkwijze van dit jaar wordt na afloop geëvalueerd. Een structurele oplossing voor het vervoer en de opslag van illegaal vuurwerk wordt ingevoerd vanaf de jaarwisseling 2019/2020. De ACP had vorig jaar geklaagd dat het in beslag nemen van illegaal zwaar vuurwerk politiemensen in gevaar brengt.

Werk jij bij de politie? Laat in de NUjij-reacties weten hoe jij kijkt naar het vervoer en de opslag van zwaar vuurwerk.