Zes mannen die tijdens de competitiewedstrijd PSV-Ajax in april vorig jaar zware rookbommen afstaken op de tribune hebben dinsdag van de rechtbank in Den Bosch taakstraffen van 120 uur gekregen.

Tom H., die de actie coördineerde, krijgt ook een celstraf van 150 dagen, waarvan 93 voorwaardelijk. Hij heeft die al uitgezeten. Medeorganisator Jordy van den B. kreeg er twee maanden voorwaardelijk cel bij.

Tijdens de topper werden na vijftig minuten rookpotten aangestoken, die een deel van het stadion in gitzwarte rook hulden. Daardoor ontstond paniek onder supporters.

Tientallen bezoekers, onder wie ook kinderen, kregen last van ademhalingsproblemen, prikkende ogen en hoofdpijn. De wedstrijd werd kort onderbroken.

De rechter veroordeelde de mannen voor openlijk geweld. De eisen van justitie waren veel hoger (tot een jaar cel), omdat justitie vond dat er sprake was van brandstichting. Daarvan werden de mannen vrijgesproken, omdat ze rookpotten afstaken die in principe geen brand veroorzaken.

Mannen dachten niet na over gevolgen van hun actie

De rechter nam het de supporters kwalijk dat ze niet hadden nagedacht over de gevolgen van het afsteken van de rookpotten. "Mensen raakten in paniek. Dat had tot valpartijen op de trappen kunnen leiden of erger. In het vak erboven zaten vooral ouders met jonge kinderen."

De mannen hebben tijdens de zitting twee weken geleden wel spijt betuigd. Dat woog de rechtbank ook mee in de strafmaat.

De actie was een protest tegen stadionverboden. De betrokkenen hebben nadien allemaal een stadionverbod gekregen.