Er komt winterweer aan. In het weekend zullen de temperaturen dalen. Vanaf maandag wordt het kouder dan gebruikelijk is half november. Nachtvorst dient zich aan en daarmee ook een dun laagje ijs op lokale slootjes, laat weerman Wilfred Janssen van Weerplaza dinsdag aan NU.nl weten.

"Het wordt de eerste maal sinds begin maart dat het een hele week kouder is dan normaal", legt hij uit. In het weekend daalt het kwik onder de 10 graden.

Landinwaarts, in het oosten en noordoosten van het land, zal de temperatuur nog lager liggen als gevolg van een venijnige oostenwind.

Er bouwt zich een stevig hogedrukgebied op boven Scandinavië, voorspelt Janssen. "Daardoor draait de wind naar het oosten en komt er koudere lucht onze kant op", verklaart hij. "Dit is een patroon dat we vaak bij winterweer zien."

'Schaatsplezier zit er voorlopig nog niet in'

Normaal gesproken ligt de temperatuur in de derde week van november rond de 8 graden. In de meeste delen van Nederland zal het kwik volgende week deze grens nauwelijks aantikken. In de nacht dient zich naar alle waarschijnlijkheid op veel plekken vorst aan.

De kou houdt naar verwachting in elk geval aan tot eind november. Met deze structurele kou is de kans reëel dat er op lokale sloten begin volgende week een dun laagje ijs ontstaat.

"Schaatsplezier zit er voorlopig nog niet in", nuanceert Janssen meteen. "Maar het is wel raadzaam voor automobilisten om de ruitenkrabbers vast op te zoeken." 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!