Een derde van de Nederlandse amateurclubs kan geen gekwalificeerde trainers meer vinden die teams onder hun hoede kunnen nemen. De problemen doen zich vooral voor bij veldsporten zoals hockey of voetbal, blijkt dinsdag uit een enquête van het Mulier Instituut.

Honderden clubs vullen de zogenoemde SBB Monitor van het Mulier Instituut regelmatig in. Het instituut is een onderzoekscentrum voor sport in Nederland.

De problemen met het vinden van gekwalificeerde en geschoolde trainers zijn de afgelopen twee jaar toegenomen, blijkt uit de cijfers.

"De meeste clubs kunnen wel genoeg vrijwilligers vinden", legt een woordvoerder van het instituut uit. "Maar zeker jongeren die sporten, willen graag beter worden en echt leren. Daarvoor hebben trainers echt een zekere kennis van de sport en pedagogische vaardigheden nodig."

Steeds meer jongeren tonen interesse in sportclubs

Een van de oorzaken van het probleem is vermoedelijk de toenemende interesse in sport onder jongeren. Zo nam het aantal jongeren dat zich inschreef voor een hockey-, basketbal- of zwemclub de afgelopen jaren toe. Sommige clubs moeten hun toevlucht nemen tot particuliere bureaus die geschoolde trainers verhuren, maar dit is een flinke kostenpost.

De Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) erkent de trend en speelt hier ook op in. "Dit is inderdaad een signaal dat wij ook van onze leden al hadden vernomen", bevestigt woordvoerder Karien Meuleman.

"Veel mensen kunnen een team wel een uur bezig houden. Maar het productief overdragen van kennis en het goed uitleggen van het spel en de regels is een vak apart."

Hockeybond biedt extra opleidingscursussen aan

De KNHB gaat aan leden basisopleidingen voor trainers en coaches aanbieden. Deze spoedcursus duurt twee dagen. Daarin kunnen bijvoorbeeld geïnteresseerde ouders basiskennis over de sport en het leiden van een team opdoen. "We hopen dat zo'n training mensen ook enthousiasmeert om verder te leren en meer tijd te gaan steken in het trainerschap", legt Meuleman uit.

Het Mulier Instituut heeft ook de hoop gevestigd op de overheid. Het ministerie van Sport, de diverse bonden, gemeenten en het bedrijfsleven hebben deze zomer een sportakkoord gesloten met daarin onder meer het voornemen Nederlandse sportclubs de komende jaren stabieler en toekomstbestendiger te maken. "Daar hoort ook het dossier trainers bij", aldus de onderzoekers.

Nederland telt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ruim 28.000 officiële sportverenigingen waar meer dan vijf miljoen mensen sport beoefenen. Meer dan drie kwart biedt trainingen of lessen aan waar geschoolde coaches of trainers voor nodig zijn.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!