De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft tot 1 oktober al 1.036.438 euro betaald aan asielzoekers die te lang moeten wachten op een beslissing van de organisatie, bevestigt de IND in de Volkskrant.

Volgens de Volkskrant kan het bedrag dit jaar nog zeker vier keer zo hoog worden, omdat er nog duizenden zaken lopen.

De IND heeft zes maanden om te beslissen of iemand een verblijfsvergunning krijgt. Als het langer duurt, kan een ingebrekestelling worden ingediend. De IND heeft door de achterstand nu bijna een jaar nodig om te laten weten of een asielzoeker een verblijfsvergunning kan krijgen.

Als de IND niet binnen twee weken op de ingebrekestelling reageert, dan krijgt de indiener geld. Dat bedrag loopt elke dag verder op. Het maximale bedrag na 42 dagen is 1.260 euro. 

Naast asielaanvragen, gaat het ook vaak om familieherenigingen. Die aanvragen kunnen pas worden ingediend als iemand een verblijfsvergunning heeft. Daarna duurt dat ook zeker een jaar in plaats van de zes maanden die ervoor staan.

Volgens de Volkskrant worden de problemen veroorzaakt door onderbezetting. Bij het inkrimpen van het personeelsbestand na de drukke periode in 2015 is geen rekening gehouden met familieherenigingen, zegt de krant.

VluchtelingenWerk noemt de boetes in een reactie "ronduit schokkend".

In 60 seconden: Asielprocedure in Nederland
In 60 seconden: Asielprocedure in Nederland

Beeld: In 60 seconden

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!