Gemeenten willen meer duidelijkheid over de regels van het wietexperiment. Daarom wordt pas volgend jaar bekend welke gemeenten meedoen aan de proef met door de staat gereguleerde wietteelt, schrijven minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Bruno Bruins (Medische Zorg) aan de Tweede Kamer.

Eerder was de verwachting dat gemeenten zich al dit jaar konden aanmelden voor de proef. Dat wordt nu pas in de loop van de eerste helft van volgend jaar.

Daarna zal het kabinet zes à tien gemeenten aanwijzen waar het vier jaar durende experiment zal worden gehouden. Er komt een gelijk aantal controlegemeenten.

Telers die aan het experiment meedoen moeten minimaal tien soorten cannabis kunnen telen, staat in de voorwaarden.

De telers worden ook verantwoordelijk voor het vervoer en de verpakking van de softdrugs. De voorbereiding met onder meer de selectie van de telers duurt zeker een jaar.

Advies was om proef in meer gemeenten te doen

De commissie-Knotterus adviseerde om de wietproef in meer dan zes tot tien gemeenten te houden, maar dat advies legde het kabinet naast zich neer.

Volgens de commissie zou een proef in maximaal tien gemeenten te weinig voor een voldoende representatief onderzoek en een "methodologisch verantwoorde analyse" zorgen.

De proef duurt in principe vier jaar. Na evaluatie kan het experiment eventueel worden verlengd, maar dat is aan het kabinet dat er tegen die tijd zit.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!