Om vals spel te voorkomen, kunnen nieuwkomers in Nederland pas volgend jaar weer het staatsexamen Nederlands afleggen. Het examen voor mensen die Nederlands als tweede taal leren wordt woensdag gestopt. Eerder was een onderdeel ervan al geschorst.

Zo'n vierduizend mensen zijn door het besluit getroffen.

Nadat delen van het examen Nederlands als tweede taal op sociale media waren opgedoken, was aanvankelijk alleen het onderdeel Schrijven voor lageropgeleiden geschrapt, maar inmiddels gaat het om complete beschrijvingen en uitwerkingen van opdrachten van alle onderdelen van zowel de examens voor lager- als hogeropgeleiden.

Een kandidaat met deze voorkennis zou het examen op voorhand al grotendeels kunnen halen, aldus minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs). Ze noemt de situatie "onhoudbaar". 

Er zijn grote aanpassingen nodig. Het is de bedoeling dat volgende maand duidelijk is hoe de examens volgend jaar hervat kunnen worden.

Voor kandidaten die het diploma nodig hebben als eis voor hun inburgering, wordt de inburgeringstermijn verlengd. Personen die na het examen een mbo-opleiding wilden volgen, kunnen alvast lessen gaan volgen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!