Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt drie militairen voor hun betrokkenheid bij een dodelijk duikongeval op Curaçao in 2015. Daarbij kwam een 23-jarige vrouw om het leven. De militairen wordt verweten dat ze dienstvoorschriften hebben overtreden. 

Volgens justitie kon hierdoor een "levensgevaarlijke situatie ontstaan", is maandag bekendgemaakt. Twee mannen (een van 44 en een van 51 jaar) en een 49-jarige vrouw worden vervolgd. Ze zijn allemaal lid van de Koninklijke Marine. 

De 23-jarige vrouw maakte deel uit van een duikeenheid van de marine die eind november van dat jaar een meerdaagse oefening hield. 

De 23-jarige vrouw maakte een duik naar een diepte van 40 meter. Ze meldde dat er water in haar masker liep. Korte tijd later viel haar spraakcommunicatie uit. "Daarom werd overgegaan op communicatie via de seinlijn", schetst het OM.

'Er is onvoldoende contact gehouden met de duiker'

Justitie meldt dat de duikoefening echter afgebroken had moeten worden op het moment dat de spraakcommunicatie uitviel. "Ook verwijt het OM de verdachten dat zij, na het uitvallen van de spraakcommunicatie, onvoldoende contact hebben gehouden met de duiker."

De vrouw reageerde aan het eind van de duiktijd niet meer op signalen via de seinlijn. Een reddingsactie mocht niet meer baten. 

Een 51-jarige man wordt nog gehoord als verdachte. Het OM beslist later of hij ook vervolgd zal worden. Het is nog onbekend wanneer de zaak door de Militaire Kamer van de rechtbank in Arnhem zal worden behandeld.