De politie is maandagochtend op twee plekken begonnen met graven in de zoektocht naar het lichaam van de sinds 1992 vermiste Willeke Dost (15). Er wordt tot ongeveer 3 meter diep gegraven op het perceel van de pleegouders van het meisje in het Drentse Koekange. 

"We beseffen dat haar verdwijning veel mensen raakt en willen voor de nabestaanden en de omgeving duidelijkheid over wat haar is overkomen", aldus de politie. De twee locaties waar gegraven wordt, liggen dicht bij elkaar. 

Het is niet bekend hoelang het graven precies zal duren, maar Hugo van Klaveren, hoofd dienst regionale recherche Noord-Nederland, verwacht dat de actie mogelijk maandag al afgerond is. 

Naast agenten, zijn er ook veel journalisten en omstanders in het dorp. De politie waarschuwde eerder al dat niemand het perceel mag betreden.

De politie maakt onder meer gebruik van een kraanwagen. "Mocht men stuitten op een bijzonderheid, wordt vervolgens stapsgewijs en minutieus bekeken waar het om gaat. Bij iedere stap kijken experts nauwkeurig mee."

De graafactie bij de boerderij van de pleegouders (foto: ANP) 

Duo wilde zelf gaan graven als politie het niet deed 

Dost woonde sinds haar tiende met haar pleegouders en -broer op de boerderij. Vorig jaar hebben speurhonden hier een verdachte plek aangemerkt.

Toen zag de politie nog onvoldoende aanleiding om te zoeken. Na aandringen van een duo dat stelde over nieuwe informatie te beschikken en dreigde zelf te gaan graven, wordt de graafactie nu toch uitgevoerd. 

Een van deze twee mannen is maandag ook bij de boerderij. Hij is ervan overtuigd dat de politie het lichaam van het meisje daar zal vinden. "Zoekhonden sloegen er aan en het is duidelijk te zien dat er ooit is gegraven. De grond is daar ook 5 centimeter lager."