Het Rode Kruis erkent dat er fouten zijn gemaakt rond het overlijden van een jonge vrouw tijdens de Dam tot Damloop in 2016. De 25-jarige hardloper werd vlak voor de finish onwel en overleed een aantal dagen later. De directeur kondigt een actieplan aan.

Tijdens de hulpverlening van de 25-jarige Amsterdamse, die tijdens de Dam tot Damloop in 2016 vlak voor de finish onwel werd, zijn er ernstige fouten gemaakt. Zo zouden de hulpverleners te laat hebben gezien dat de vrouw oververhit was geraakt.

Het slachtoffer werd door de hulpverleners niet gekoeld, maar kreeg een isolatiedeken over zich heen. Daarnaast werd professionele hulp te laat ingeschakeld en was er slecht gecommuniceerd met de meldkamer, waardoor de ambulance later aankwam dan de bedoeling was.

Volgens de NOS liet het Rode Kruis ook daarna steken vallen. Zo werd er pas een onderzoek ingesteld nadat de familie hierop aandrong.

Actieplan voor hulpverleners Rode Kruis

Van Schaik geeft aan de omroep toe dat de nazorg en communicatie met de familie op dat moment onvoldoende was. Het bestuur van het Rode Kruis heeft haar excuses aangeboden aan de familie. 

Om de kans op herhaling zo klein mogelijk te maken kondigt de directeur een actieplan aan. Zo krijgen hulpverleners een standaard EHBO-uitrusting en wordt er een incidentenmeldingsprotocol ingesteld.

Daarnaast komt er een nieuw trainingsprogramma voor teamleiders en een onderzoek naar betere informatievoorzieningen voor deelnemers en publiek.